Jacob Appelbaum: “Anonimiteit is een mensenrecht”

Jacob Appelbaum

Vrij Nederland had een lang gesprek met Jacob Appelbaum – hacker, activist, ex-woordvoerder van Wikileaks en vooral het publieke gezicht van het Tor-project. Hij praat onder meer over OONI, het Open Observatory of Network Interference.

Waar Tor miljoenen internetgebruikers de mogelijkheid biedt om censuur en controle te omzeilen, is het doel van OONI om internetters inzicht te bieden in de manieren waarop overheden en bedrijven invloed uitoefenen op het web. Door de OONI-software op een computer te laten draaien, kan een gebruiker met eigen ogen zien waar en hoe lokale websites en datastromen geblokkeerd of gefilterd worden. De bedoeling is dat die gegevens publiekelijk toegankelijk worden zodat er een staalkaart van internetcontrole en -censuur ontstaat.

Het is tijd dat de discussie over internet, censuur en controle met feiten wordt gevoerd in plaats van met emoties,’ zegt Appelbaum na een middag lang praten en prutsen met apparaten. ‘OONI stelt ons in staat om met data aan te tonen wat we eigenlijk al weten. Op de een of andere manier hebben we de waarden die wij als samenleving hebben geformuleerd over privacy en censuur niet naar het internet getransporteerd. We hebben totalitarisme en de politiestaat op elk gebied van ons leven afgewezen, maar op het moment dat we een apparaat aanzetten dat op het internet is aangesloten, gooien we alle vrijheden waar we in de echte wereld voor hebben gevochten overboord. We hebben er vormen van de meest kwaadaardige controle geïntroduceerd die ooit zijn uitgevonden.

Lees verder bij Vrij Nederland.

In de rand van het interview zet het tijdschrift ook nog eens zes redenen op een rijtje waarom “Ik heb toch niets te verbergen” een vals argument is als het gaat over privacy. We geven ze hier ook nog even mee.

  1. U heeft niet zozeer iets te verbergen als wel te beschermen.
  2. De beveiliging van uw gegevens is feilbaar.
  3. Uw gegevens worden in de loop van de tijd voor een ander doel gebruikt dan oorspronkelijk de bedoeling was (function creep).
  4. Uw gegevens kunnen misbruikt worden.
  5. U weet niet precies waar uw digitale gegevens voor gebruikt worden.
  6. Privacy is iets positiefs, een menselijke basisbehoefte, een vorm van vrijheid.

Met de woorden van Loesje: “Ik heb niets te verbergen, maar dat hoeven ze niet te weten.”