Wat je smartphone over jou vertelt

key-to-privacy

Burgerrechtenbeweging ACLU heeft nog eens op een rijtje gezet welke gegevens op je smartphone opgeslagen worden. Ze baseerden zich daarvoor op een zogenaamde “data extraction session” die door de politiediensten in het kader van een onderzoek werd uitgevoerd. In dit geval ging het over een smartphone die in beslag genomen was in het kader van een drugsonderzoek. De resultaten op een rijtje:

  • met wie en wanneer de man gebeld had
  • de contacten in zijn adresboek
  • opgeslagen voicemails en sms-en
  • foto’s en video’s die hij gemaakt had
  • welke apps geïnstalleerd waren
  • acht verschillende paswoorden
  • en 659 geolocatie punten, waaronder 227 gsm-masten en 403 draadloze netwerken waarmee de smartphone verbinding had gemaakt.

Een schat van gegevens, zeker als je weet wat daaruit allemaal kan afgeleid worden.

The type of data stored on a smartphone can paint a near-complete picture of even the most private details of someone’s personal life. Call history, voicemails, text messages and photographs can provide a catalogue of how—and with whom—a person spends his or her time, exposing everything from intimate photographs to 2 AM text messages. Web browsing history may include Google searches for Alcoholics Anonymous or local gay bars. Apps can expose what you’re reading and listening to. Location information might uncover a visit to an abortion clinic, a political protest, or a psychiatrist.

De ACLU voegt eraan toe dat in dit geval weliswaar een gerechtelijk bevel werd aangevraagd, maar dat dit in verschillende gevallen niet gebeurt.