Halve eeuw in de databank van de Staatsveiligheid

Alain-WinantsEerst dachten we dat we het niet goed gelezen hadden. Daarna dachten we dat het om een typfout ging. Maar het bericht dat gisteren in De Tijd stond blijkt dus toch te kloppen.

De administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Alain Winants, heeft de regering voorgesteld een koninklijk besluit te publiceren zodat de Staatsveiligheid haar gegevens liefst 50 jaar lang mag bewaren. En als de Staatsveiligheid vindt dat de gegevens na een halve eeuw nog altijd nuttig zijn, mag dat nog langer.

Absurd, zegt u dan? Wacht nog even met roepen, want het Kafka-gehalte wordt nog groter. Het artikel vervolgt:

Wat ook opvalt in het voorstel van het hoofd van de Staatsveiligheid is de passage over ‘onjuiste, onvolledige of niet ter zake doende gegevens’. Ook die gegevens, die dus fout zijn of die de Staatsveiligheid niet terecht in handen heeft, wil de Staatsveiligheid toch nog dertig jaar lang in haar databank kunnen bewaren.

De Privacycommissie heeft op dat laatste alvast gereageerd. Eva Wiertz:
“Als de gegevens fout zijn, moeten ze meteen verdwijnen uit de databank. Daar is de privacywet heel duidelijk over. We begrijpen zelfs niet hoe de Staatsveiligheid tot die redenering komt. Alle gegevens moeten altijd relevant en juist zijn. Anders mogen ze niet verwerkt of bewaard worden.”
Spreekt voor zich, denken we dan.
Wat we echter heel wat minder begrijpen, is dat de Privacycommissie voor het overige blijkbaar een ‘gunstig advies’ uitgebracht heeft aan minister Turtelboom. “De Staatsveiligheid heeft nu eenmaal internationale verplichtingen. En in andere landen gelden andere wetten, waardoor buitenlandse inlichtingendiensten ook zelf langer gegevens moeten bijhouden.” 
Met andere woorden, als een ander land zich richting Absurdistan begeeft, moet België daar dan maar blindelings achternahollen? We dachten van niet. Voor dit soort voorstellen bestaat maar één oplossing en dat  is de papierversnipperaar.