Lezen op zaterdag (1)

Vanaf nu krijg je af en toe een post voorgeschoteld met opvallende en/of interessante ontwikkelingen. Vandaag geven we de aftrap.

We beginnen met wat je “uw toekomst vandaag” zou kunnen noemen. Slate heeft het over de eye-tracking software die nu ook in sommige smartphones geïntegreerd wordt. Eye-tracking maakt het mogelijk om door een pagina te scrollen zonder het scherm aan te raken. Maar opent tegelijk mogelijkheden voor marketeers die geïnteresseerd zijn in wat en vooral hoe we lezen of zelfs (een stapje verder in de toekomst) in wat we denken wanneer we een tekst lezen.

Nu hebben ze niet per se de bewegingen die je ogen maken nodig om een heleboel zaken uit je smartphone af te lezen. ACLU zette op een rijtje welke gegevens politiediensten op een in beslag genomen gsm kunnen terugvinden: van voicemails en tekstberichten tot gsm-masten en wifi-netwerken waar de smartphone in verbinding mee stond.

De Wall Street Journal meldt dan weer dat verschillende Amerikaanse bedrijven hun werknemers betalen om toegang te krijgen tot gegevens over hun gezondheid en eetgewoonten “to lower health-care and insurance costs while also helping workers.” Voorlopig nog “vrijwillig” maar misschien ook wel het “ideale” opstapje voor een een-tweetje tussen werkgever en verzekeringsmaatschappij op zoek naar “betere” werknemers én meer besparingen.

In Groot-Brittannië hebben ze ondertussen het warm water heruitgevonden door camerabewaking te willen verkopen onder de leuze “surveillance by consent”. Blijkbaar zijn ze daar op zoek naar een nieuw glijmiddel om de massa bewakingscamera’s te blijven verantwoorden. No CCTV schreef er een bijtende kritiek op.

Tot slot nog wat links naar links. Surveillance Studies verzamelde een lijstje met links naar websites, blogs en twitter accounts rond surveillance en controlesystemen. Trouwe lezers zullen nogal wat usual suspects tegen komen, maar ook dan zijn er wellicht nog ontdekkingen te doen. En daar draait het toch altijd weer om: ontdekkingen doen. Enjoy!