Hoe Zalando en co u op het internet achtervolgen

zalando-logoDominique Deckmyn legt in de Standaard uit hoe retargeting werkt, een techniek die gebruik maakt van tracking cookies om op allerlei websites aangepaste advertenties te tonen. Wie op de ene website (neem maar zalando.com) interesse toont voor een bepaald product, zal dat ook merken aan de advertenties die op andere websites verschijnen. Lees Er is geen ontsnappen aan Zalando (pdf) en je krijgt een goeie impressie hoe dit werkt. Creepy, noemen wij dit soort cyberstalking. Maar gelukkig met één lichtpuntje. Rob Heyman van  iMinds-SMIT heeft namelijk twijfels of retargeting wel wérkt:

“Ongetwijfeld bereiken ze met die reclame een paar mensen die dat product écht wilden kopen. Maar ik denk dat ze vooral een veel grotere groep mensen mateloos geïrriteerd hebben.”

Reken ons alvast maar bij die veel grotere groep.