Big Brother Awards 2013

BBA2013

De Liga voor Mensenrechten organiseert samen met EMSOC en datapanik.org op 30 mei voor de derde keer de Big Brother Awards. Op 25 april worden de nominaties bekend gemaakt. Een maand lang kan er op deze kandidaten gestemd worden. Op 30 mei worden de publieksprijs en juryprijs uitgereikt in de Vooruit in Gent. Op dit evenement houden we een levendig debat over privacy en controle. Reserveer nu al een plaatsje.

Het recht op privacy wordt uitgehold en de controle verscherpt in naam van veiligheid, onder het mom van de bestrijding van criminaliteit en overlast (what’s in a name), als gegevensanalyse voor marketing doeleinden, of omdat het handig is. De mentaliteit omtrent de bescherming van onze persoonlijke levenssfeer verandert: we zetten vrijwillig massaal veel informatie online, aanvaarden apps en gadgets die toegang hebben tot persoonlijke gegevens, menen dat we niets hoeven te verbergen omdat we niets te vrezen hebben, … en dat terwijl steeds meer gegevens in meer en meer databanken efficiënter worden gekoppeld en geanalyseerd, e-mail en internetverkeer gescand wordt, bewakingscamera’s ‘slimmer’ worden en niet alleen nummerplaten en gezichten herkennen maar ook gedrag analyseren, opsporingsmethoden ingenieuzer worden, wetgeving versoepeld en omzeild… Binnenkort misschien een DNA-databank van iedereen, biometrische gegevens op onze paspoort en een chip die onze locatie doorgeeft. Hoe ver willen we daarin gaan? Hoeveel privacy en vrijheid willen we opgeven?

Heel wat personen, instellingen, bedrijven en organisaties nemen het niet zo nauw met onze privacy en proberen de controle op de burger te verscherpen. De Liga voor Mensenrechten komt op tegen de hedendaagse Big Brother-cultuur. Iedereen controleren is absurd. Privacy is een fundamenteel mensenrecht!

De grootste privacyschenders verdienen van ons een Big Brother Award. Remember Banksy – “I need someone to protect me from all the measures they take in order to protect me” – en kom de awards mee uitreiken op 30 mei in de Gentse Vooruit.