Olympisch spelen tegen surveillance bij de MIVB

homostibiens

We waren deze even uit het oog verloren, maar het is nooit te laat om terug te keren op dit initiatief van het Collectief Homostibiens. Zij organiseerden op 1 en 2 maart een comico-sportief kampioenschap in de metrostations. Met 5 symbolische disciplines stelden ze verschillende wantoestanden bij de MIVB/STIB aan de kaak: te dure tarieven, opgedreven controles,de wildgroei aan reclameboodschappen en de alomtegenwoordige surveillance. Bij dit laatste hoorde een touwtrekproef waarbij je de tegenstrever binnen het gezichtsveld van de bewakingscamera’s moest trekken. Ludiek, maar met een ernstige bedoeling.

(…) sous prétexte de «sécurité» et de lutte contre la fraude, la direction de la STIB a mis tout un dispositif de contrôle de notre mobilité.
Les moyens consacrés sont énormes : 8600 caméras (dans les locaux et transports), 36 millions d’euros pour les portiques, 23 millions pour la carte à puce MOBIB (à des fins de marketing et de tracabilité), bientôt 1 milliard pour l’automatisation des rames de métro. La marche technologique et sécuritaire est lancée à grand frais. Il faut encore compter les quelques 360 agents aux uniformes multiples (gris et rouge) et la présence accrue de policiers pour nous plonger dans une société hyper-contrôlée et déshumanisée.

Het zijn investeringen waardoor je bijna zou vergeten dat de STIB / MIVB in de eerste plaats nog altijd een openbare dienst is die het moet mogelijk maken dat iedereen zich vrij en ongestoord kan verplaatsen. Iets wat de STIB/MIVB zelf blijkbaar nogal eens durft vergeten. Kijk maar naar de tarieven, kijk maar naar het reclamebombardement en kijk maar naar de ontmenselijkte en hypergecontroleerde omgeving die de metrostations dreigen te worden. Vandaar dus “les olympiades stibiennies”.

Meer info en foto’s vind je op de website van het collectif artivist en in hun flyer. Een uitgebreide uitleg over de motieven achter de actie vind je ook hier, inclusief de verontwaardigde reacties van een paar politici.