Digitale huurlingen

Reporters without Borders heeft onlangs een nieuw rapport uitgebracht, waarin ze de surveillance  van het digitale verkeer aan de kaak stellen: Era of the digital mercenaries.

Online surveillance is a growing danger for journalists, bloggers, citizen-journalists and human rights defenders. The Spyfiles that WikiLeaks released in 2012 showed the extent of the surveillance market, its worth (more than 5 billion dollars) and the sophistication of its products.

Het lijstje van de overheden toont vijf usual suspects, van China tot Iran. Maar vooral lezenswaardig zijn de vijf bedrijven die surveillance tot hun core business gemaakt hebben en er hun hand (of liever: portemonnee) niet voor omdraaien om spyware en surveillance tools ook aan totalitaire regimes te leveren. Jammer genoeg zijn beide lijstjes van 5 landen en 5 bedrijven verre van volledig. Aansluitend biedt het rapport daarom ook een overzicht van de cybercensuur anno 2012 en wordt verwezen naar vorige rapporten.