Mobiele telefoon verklapt makkelijk je identiteit

gsm_tracking_gpsUit onderzoek blijkt dat het een koud kunstje is om iemands identiteit vast te stellen op basis van vier plaatsen waar zijn of haar telefoon is geweest. Onderzoekers van het MIT en de Université Catholique de Louvain bestudeerden daarvoor gedurende 15 maanden de anonieme telefoondata van anderhalf miljoen mensen. Ze vergeleken de locatiegegevens, telkens je contact met een zendmast, met de informatie uit databanken met woon-, werk- of schoolgegevens. Op die manier slaagden ze er in 95 procent van de gevallen in om iemands identiteit vast te stellen en daarvoor hadden ze dus slechts vier locaties en tijdstippen nodig.

Vrijwel iedereen blijkt met zijn telefoon een unieke geografische vingerafdruk te creëren. Voornaamste oorzaak – behalve ons voorspelbaar gedrag – is de smartphone met GPS-functie. De informatie die daarmee verzameld wordt, wordt ook geanonimiseerd beschikbaar gesteld voor andere bedrijven. Nu blijkt anoniem niet zo anoniem te zijn als we dachten.

Sam Smith van Privacy International in een reactie voor BBC News:

“Our mobile phones report location and contextual data to multiple organisations with varying privacy policies. Any benefits we receive from such services are far outweighed by the threat that these trends pose to our privacy, and although we are told that we have a choice about how much information we give over, in reality individuals have no choice whatsoever. Science and technology constantly make it harder to live in a world where privacy is protected by governments, respected by corporations and cherished by individuals – cultural norms lag behind progress.”

UCL-onderzoeker Yves-Alexandre de Montjoye voegt eraan toe:

“We’ve really tried hard to not frame this as a ‘Big Brother’ situation, as ‘we know everything about you’. But we show that even if there’s no name or email address it can still be personal data, so we need it to be treated accordingly.”

De onderzoeksresultaten kan je hier lezen bij Scientific Reports.