Bewakingscamera’s in de toiletten van Brusselse Bar du Marché

bardumarchéBar du Marché is één van die vele trendy cafés die Brussel rijk is. Inclusief retro maar hedendaags interieur, hip en cool clienteel en live jazz op zondag. Dat klinkt gezellig, tot je na een paar drankjes toch wel even de toiletten moet opzoeken en daar tot de verbijsterende vaststelling komt dat er in die toiletten … een bewakingscamera hangt. Die camera bestrijkt zowel het gedeelte waar de urinoirs staan als de ingang van de damestoiletten.

Hoe noem je zoiets? Pervers? Een gebrek aan respect? Dat ook. Maar het is vooral een sprekend voorbeeld van de haast achteloze manier waarop omgesprongen wordt met surveillancetechnologieën. Camerabewaking is voor velen ondertussen integraal deel gaan uitmaken van het stadsbeeld. Er wordt nog zelden bij stil gestaan hoe invasief al die technologieën zijn. Ze tasten immers onze vrijheden en onze rechten aan. Dat geldt niet alleen voor de bewakingscamera in de toiletten van de Bar du Marché. Het geldt voor de hele stad, van de straten en de pleinen tot het openbaar vervoer. Wordt het daarom niet eens dringend tijd voor wat steviger weerwerk?

3 reacties
  1. Jejoen 5 jaar ago
  2. marnix 5 jaar ago
  3. RDC 4 jaar ago