Bewakingscamera’s in de toiletten van Brusselse Bar du Marché

bardumarchéBar du Marché is één van die vele trendy cafés die Brussel rijk is. Inclusief retro maar hedendaags interieur, hip en cool clienteel en live jazz op zondag. Dat klinkt gezellig, tot je na een paar drankjes toch wel even de toiletten moet opzoeken en daar tot de verbijsterende vaststelling komt dat er in die toiletten … een bewakingscamera hangt. Die camera bestrijkt zowel het gedeelte waar de urinoirs staan als de ingang van de damestoiletten.

Hoe noem je zoiets? Pervers? Een gebrek aan respect? Dat ook. Maar het is vooral een sprekend voorbeeld van de haast achteloze manier waarop omgesprongen wordt met surveillancetechnologieën. Camerabewaking is voor velen ondertussen integraal deel gaan uitmaken van het stadsbeeld. Er wordt nog zelden bij stil gestaan hoe invasief al die technologieën zijn. Ze tasten immers onze vrijheden en onze rechten aan. Dat geldt niet alleen voor de bewakingscamera in de toiletten van de Bar du Marché. Het geldt voor de hele stad, van de straten en de pleinen tot het openbaar vervoer. Wordt het daarom niet eens dringend tijd voor wat steviger weerwerk?

3 REACTIES

  1. Is die camera aangegeven bij de CBPL? En zelf dan, klacht indienen, denk niet dat je daar mee weg komt.

  2. In de databank van de CBPL niet direct terug te vinden. Maar daarin zoeken is geen evidentie. Kan me ook moeilijk voorstellen dat ze daar ooit toestemming voor gekregen hebben. Alhoewel, je weet maar nooit. CBPL is ondertussen wel al op de hoogte. Awaiting reaction.

  3. In Sauna Hezemeer hebben ze heel wat camera’s in de kleedruimtes gehangen. Die filmen (en maken opnames) van alle naakte sauna bezoekers… Toen ik dat zag ben ik kwaad geworden, en het personeel verzekerde me dat alles wettelijk was. En dat maar een beperkt aantal mensen de beelden mocht bekijken…

    Daar ga ik toch niet meer naar toe…

Reacties zijn gesloten.