De Big Brother Awards zijn gelanceerd

bba2013

En hop, we zijn vertrokken. De Big Brother Awards, bedoelen we. Met onder meer een dubbele pagina in de zaterdag-editie van De Morgen én 8 kandidaten die elkaar naar de kroon kunnen steken in het schenden van uw privacy. Ze worden hier in het lang en het breed uit de doeken gedaan en je mag er zelf op stemmen. Móet er zelfs op stemmen, zouden we bijna zeggen. Zodat we op 30 mei, tijdens de prijsuitreiking in de Gentse Vooruit, eindelijk weten wie de grootste privacyschender van het jaar geworden is.

Hieronder vatten we de acht kandidaten nog eens bondig samen. En geef maar toe: het zijn acht evenwaardige kandidaten, aan mekaar gewaagd in het schenden van uw privacy. Here we go …

Big Lobby – de ongeziene lobbycampagne vanuit vooral Amerikaanse hoek die tot doel heeft de hervorming van de Europese privacywetgeving af te zwakken om de commerciële belangen van grote Amerikaanse bedrijven veilig te stellen.

#nmbsgate – het datalek bij de nmbs toont niet alleen hoe onachtzaam je met persoonsgegevens kan omspringen én hoe je een datalek niet moet aanpakken, maar vooral hoe de wildgroei aan persoonsgegevens in databanken niet zonder gevaar is.

Drones in Genk – daar vliegt sinds kort de eerste drone door het luchtruim, een alziende Big Brother die aan camerabewaking – letterlijk – een nieuwe dimensie geeft. Eentje van 360° weliswaar.

GAS – Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er vandaag de dag een GAS-boete voor krijgen. Men wil mensen, en liefst de gehele samenleving, op zo’n manier beheersen en controleren dat elke afwijking in de kiem gesmoord wordt.

ANPR – Intelligente camera’s screenen de kentekengegevens van voorbijrijdende wagens en sporen zodoende niet-verzekerde voertuigen en gestolen voertuigen op. Automatische nummerplaatherkenning is in opmars, maar specifieke wetgeving laat nog steeds op zich laat wachten.

Big brother op de werkvloer – Opslagbedrijf Shurgard luisterde de telefoongesprekken van haar werknemers af. Daarmee is het lang niet de enige werkgever die zich Big Brother waant. Camerabewaking en cybersurveillance op de werkvloer is in vele bedrijven lang geen fictie meer.

Vingerafdrukken op school – scholengemeenschap Artevelde experimenteerde met het gebruik van vingerscans voor toegangscontrole. Elke leerling diende zich bij aankomst en bij het verlaten van de school te registreren aan de hand van zijn of haar vingerafdruk.

En tot slot uzelf – omdat u online steeds vrijgeviger wordt. Informatie over uzelf en over anderen wordt veelvuldig gedeeld. Ook naming and shaming wordt een risicoloze bezigheid. Maakt internet van iedereen een Little Brother?

En nu maar kiezen.

De Big Brother Awards zijn een initiatief van de Liga voor Mensenrechten samen met EMSOC en datapanik.org. Stemmen kan tot 23 mei. Op 30 mei worden de winnaars bekend gemaakt: één juryprijs en één publieksprijs. Op die avond houden we ook een levendig debat over privacy en controle: ‘Privacy is dead, get over it!’. Prijsuitreiking en open debat gaan door in de Vooruit in Gent. Start om 20u. Inkom gratis.