Australische rechtbank noemt camerabewaking een inbreuk op de privacy

In een opmerkelijk vonnis heeft een Australische rechtbank verklaard dat bewakingscamera’s een onaanvaardbare inbreuk op de privacy vormen. Het vonnis is het gevolg van een klacht van een inwoner van de stad Shoalhaven tegen het stadsbestuur. Omdat hierdoor twijfels gerezen zijn of de camera’s wel wettelijk zijn, besloot het bestuur in een eerste reactie om de bewakingscamera’s uit te schakelen.

De uitspraak van het Administrative Decisions Tribunal leest letterlijk:

“The Council is to refrain from any conduct or action in contravention of an information protection principle or a privacy code of practice.”
“The Council is to render a written apology to the Applicant for the breaches, and advise him of the steps to be taken by the Council to remove the possibility of similar breaches in the future.”

adam-bonnerDe rechtbank gaf in totaal niet minder dan 129 redenen op waarom het tot dit vonnis gekomen was. Eén daarvan was dat de getuigenissen van deskundigen er telkens weer op wezen dat camerabewaking niet of nauwelijks bijdraagt aan het voorkomen van misdrijven. Sterker zelfs: “In fact, available data suggests that since the council’s CCTV program was implemented crime has increased in the Nowra CBD in the categories of assaults, break and enters and malicious damage.”

De uitspraak is het resultaat van een rechtzaak die twee jaar geleden door inwoner Adam Bonner werd aangespannen tegen het bestuur van Shoalhaven, de stad in New South Wales waar hij woont. Bonner is een lokale landbouwer die uitging van een paar simpele principes, volgens hem de logica zelve:

“For many years, even before I started this whole action back in 2009, I had always believed in a free and fair society that a person should have to consent to have their personal information collected and stored by the state. There is also something very unsavoury about a society that puts more value on seeking retribution and revenge from the 4-5 per cent who offend, than on protecting the privacy and civil liberties of the 95-96 per cent who do not. They should be able to walk the street without having their personal information collected. People should be allowed to have their anonymity.”

Mooi symbolisch detail: de rechtbank deed haar uitspraak tijdens de Privacy Awareness Week. Laat ons hopen dat de welverdiende overwinning van Adam Bonner een eerste stap is die eindelijk het tij kan doen keren. Want de Australische rechters hebben het wel degelijk bij het juiste eind. Camerabewaking zorgt niet voor een veiliger samenleving, maar wel voor een maatschappij waarin ons recht op privacy steeds verder uitgehold wordt.

Links:

3 reacties
  1. Winston Smith 5 jaar ago
    • Dimitri Verhees 5 jaar ago
  2. Victor 5 jaar ago