Blauwdruk van een controlemaatschappij

Blauwdruk van een controlemaatschappij

Wanneer het gaat over onze privacy is er een opmerkelijke tendens merkbaar: we zijn bereid onze privacy op te geven. En dit terwijl de controle op ieder van ons danig verscherpt wordt. Vandaag is het technisch mogelijk een surveillancemaatschappij te installeren die iedereen 24 op 7 controleert. Het lijkt dan ook meer en meer op “Big Brother is watching you”. Is het dan allemaal zo erg? Voorlopig nog niet, maar we gaan steeds verder in die richting. Voor het helemaal zover is, moeten we een kritisch signaal blijven geven dat we zo’n controlemaatschappij niet willen, dat het niet wenselijk is en niet noodzakelijk.

lees hier het volledige artikel

bba-logo-smallBram Wets van de Liga voor Mensenrechten schreef dit opiniestuk in de aanloop naar de Big Brother Awards 2013. De Awards worden uitgereikt op 30 mei in de Gentse Vooruit. Stemmen voor de Big Brother Awards kan nog tot 23 mei via bigbrotherawards.be.

De tekst verscheen ook als opener van de reeks “Privacy is dead, get over it” bij De Wereld Morgen, waar verschillende kandidaten kritisch tegen het licht gehouden worden.