Privacy bestaat niet meer

privacy-iconCamera’s op elke straathoek, de uitbreiding van de GAS-boetes, nummerplaatherkenning en telecombedrijven die de gebruikersgegevens moeten bijhouden. Het zijn allemaal maatregelen die broodnodig zijn om de veiligheid van de burger te garanderen. Zegt men. Raf Jespers, advocaat en al dertig jaar actief in het strafrecht en lid van de Liga voor Mensenrechten, denkt er het zijne van. Stampmedia interviewde hem naar aanleiding van de Big Brother Awards die op 30 mei in de Vooruit in Gent uitgereikt worden. “De overheid negeert de privacy niet, voor haar bestáát privacy gewoon niet meer.”

“De overheid brengt camera’s, nummerplaatherkenning en GAS-boetes aan de man onder het mom van veiligheid. (…) Het gemak waarmee men alles doorvoert, is hallucinant. De privacy is een van de onderdelen van ‘de moederkoek van de vrijheden’, zoals de vrije meningsuiting. De progressieve evolutie van na WOII is totaal vergeten. Dat is een van mijn grote zorgen. Als men privacy niet meer als basis voor het beleid neemt, dan vrees ik het ergste.”

Lees het volledige interview bij Stampmedia.