Slimme afvalbakken volgen uw spoor

Wie dacht dat het niet veel gekker meer kon worden, vergeet het maar. Het kan altijd absurder. Op tweakers.net is te lezen dat in het Verenigd Koninkrijk discussie is ontstaan over ‘slimme’ afvalbakken in de straten van Londen. In de afvalbakken is wifi-apparatuur geplaatst die mac-adressen van smartphones verzamelt.

De eerste zogeheten smartbins zijn in Londen geplaatst tijdens de Olympische Spelen van 2012. Inmiddels heeft het bedrijf Renew, dat eigenaar is van de ‘slimme’ afvalbakken, honderden smartbins in de Britse hoofdstad geplaatst. De afvalbakken zijn voorzien van een lcd-paneel en wifi. Op de schermen kunnen advertenties worden getoond, maar er zijn ook mededelingen van het stadsdeel op te lezen.
Renew scant via de wifi-apparatuur in zijn smartbins de mac-adressen van smartphones die voetgangers bij zich dragen. Met deze informatie bouwt het bedrijf uitvoerige profielen op en kan het bijvoorbeeld monitoren hoe lang een persoon in een bepaalde winkel is verbleven. De Britse krant The Independent meldt dat Renew in een week tijd meer dan 4 miljoen mac-adressen verzamelde waarvan 530.000 uniek waren.

De discussie nu draait rond de vraag of het bedrijf met het verzamelen van de mac-adressen de Britse privacywetgeving schendt. Volgens privacyvoorvechters is de technologie van Renew om smartphones in kaart te brengen te vergelijken met het plaatsen van een tracking cookie in een browser. Wat uiteraard door het bedrijf ontkend wordt.

Wat ons betreft is het hele idee op zich al een aanfluiting van onze privacy. Er zit iets fundamenteel fout als we denken dat we zelfs het meest onnozele voorwerp ‘slim’ moeten maken. Noem ons ouderwets, maar vuilnisbakken zijn niet bedoeld om reclameboodschappen rond te sturen en al helemaal niet om gegevens aan adverteerders door te spelen. Vuilnisbakken moeten afval verzamelen en daarmee uit. Geef ons maar de oude, ‘domme’ vuilnisbakken.

1 REACTIE

  1. […] recente voorbeelden te noemen: er was EyeSee, de etalagepop van het Italiaanse Almax. Er waren de ‘slimme’ afvalbakken van Renew in de straten van London. We hadden de shoppingcentra die hun klanten willen volgen via […]

Reacties zijn gesloten.