De NSA-files van MO* Magazine

MO* Magazine heeft momenteel op haar website met de NSA-files een boeiende reeks lopen over de betekenis van de onthullingen van Edward Snowden voor België en Europa. MO* legde die vraag voor aan twee gerenommeerde NSA-kenners: de Amerikaanse historicus Matthew Aid en de Britse journalist Duncan Campbell.

Matthew Aid: Het is onmogelijk om met enige mate aan zekerheid aan te geven wat precies de impact is van de massieve en groeiende surveillance-mogelijkheden van de NSA. Dat geldt trouwens niet alleen voor de Belgen maar ook voor alle andere burgers in de wereld. De technologie om signal intelligence te verzamelen en analyseren is duidelijk geëvolueerd tot op een niveau waarin het mogelijk is om  de meeste e-mails (waaronder Hotmail en Gmail), Skypegesprekken, sms’jes enzovoort in te zamelen afkomstig van eender welk doelwit in de wereld. Dat lijkt in ieder geval zo te zijn voor Iran, Afghanistan en andere prioritaire doelwitten van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap.
Het is misschien een schrale troost, maar ik heb niet de indruk dat België erg hoog staat op de prioriteitenlijst van de geheime diensten van de Verenigde Staten.

Duncan Campbell: Het concept dat privé-communicatie privé blijft zolang je maar geen Belgische wetten overtreedt, is compleet vernietigd door de recente onthullingen. Iedereen zijn privacy is eraan. Sommige mensen vinden dat misschien niet erg. Dat is dan hun zaak.

horen_zien_zwijgen
(cc) flickr / mw238

Nog interessant in deze reeks zijn ook de analyse van de reacties van de Europese Unie en het opmerkelijke verschil tussen woorden en daden en het artikel over Prism door een Chinese bril. Verder een overzicht van de onthullingen van Snowden en een identikit en geschiedenis van de NSA, niet voor niets de machtigste inlichtingendienst ter wereld.

Zeer nieuwsgierig zijn we overigens naar de resultaten van drie onderzoeken die het Comité I dit najaar lanceert en die hier door MO* op een rijtje worden gezet. Het Comité I controleert in opdracht van de senaat de Belgische inlichtingendiensten. Om zich voltijds op het dossier te kunnen richten, heeft het comité alle grote onderzoeken van 2013 vlak voor het zomerreces afgesloten. Prism is dé prioriteit: voor het Comité I gaat het om de essentiële belangen van de burger. Benieuwd wat dit gaat opleveren.

Hier een overzicht van alle artikels in de NSA-files.