Nederlandse Big Brother Awards komen er aan

bba-nl

Donderdag 29 augustus organiseert Bits of Freedom opnieuw de Nederlandse versie van de Big Brother Awards. Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven en overheden te kijk gezet die het afgelopen jaar bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd. Dit jaar worden er twee prijzen uitgereikt: een publieksprijs en een expertenprijs.

Voor de publieksprijs kan je nog snel een keuze maken uit de top-3 die door het publiek genomineerd werd: minister Ivo Opstelten en zijn hackvoorstel, de inlichtingendiensten NSA en AIVD (spreekt voor zich) of betalingsverwerker Equens, vanwege het plan om pingegevens van klanten door te verkopen. Stemmen op jouw favoriet kan hier.

Daarnaast vroeg Bits of Freedom aan diverse experts op het gebied van privacy en security om hun mening. Ook dat leverde drie nominaties op van privacyschenders die het afgelopen jaar aan de ogen van het grote publiek zijn ontsnapt: minister Plasterk voor het open zetten van de deur naar de massale internettap die later dit jaar door zijn ministerie wordt voorgesteld, het Europees Parlement voor haar lakse houding tegenover de privacybescherming van Europese burgers (één stap vooruit, twee stappen terug) en de Nederlandse Belastingdienst voor het inzamelen van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden.

Naast het namen & shamen van de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar besteedt Bits of Freedom tijdens de awardceremonie ook juist aandacht aan mensen die op een positieve manier met privacy bezig zijn. Daarom werd aan enkele kunstenaars, activisten en wetenschappers gevraagd om te spreken of hun werk te presenteren. De openingsspreker is niemand minder dan Jacob Appelbaum. Andere namen vind je op bigbrotherawards.nl.

Wie er op 29 augustus wil bij zijn op de feestelijke uitreiking in Amsterdam’s Pakhuis De Zwijger, kan hier een plaatsje reserveren. Doen! En best wel snel.