Britse schoonmakers boycotten prikklok met vingerafdruk

vingerafdrukVingerafdrukken als toegangscontrole vinden steeds meer ingang. Gelukkig blijven er werknemers die zich niet als schapen naar de biometrische slachtbank laten leiden. Neem het voorbeeld van het Britse schoonmaakbedrijf ISS Services dat een biometrische prikklok wil instellen, waardoor werknemers iedere dag moeten in- en uitchecken met hun vingerafdruk.

Dat is dan wel buiten de vakbond van het schoonmaakpersoneel gerekend. De RMT Union noemt het nieuwe systeem onomwonden “een inbreuk op de burgerrechten”. De vakbond deed bovendien een rondvraag bij het personeel en daaruit gaf niet minder dan 98 procent van de schoonmakers aan dat ze de prikklokken zouden boycotten. Ze blijven vooralsnog inklokken met de gebruikelijke formulieren.

Onder het personeel werd ook een pamflet verspreid met de veelzeggende titel Thumbs down to fingerprinting (pdf).