Commotie rond databank van Roma in Zweden

zweden-databank-roma

In Zweden is hevige commotie ontstaan nadat het dagblad Dagens Nyheter bekend maakte dat een lokale Zweedse politiedienst een databank bijhoudt met Zweden van Roma afkomst. Naar verluidt bevat de databank de gegevens van meer dan 4000 Roma, waaronder 1000 kinderen. De meesten van hen zijn in hun hele leven nog niet met politie of gerecht in aanraking gekomen. De registratie is blijkbaar enkel op basis van afkomst gebeurd.

“In de database staan veel namen van mensen die zich nooit schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Zoals de voorzitter van de Vereniging van Roma-Jeugd, en bepaalde atleten, politici en mensen uit culturele kringen.”

Volgens juridische specialisten overtreedt de Zweedse politie hiermee verschillende wetten. In een eerste reactie zei minister van justitie Beatrice Ask dat ze geschokt was door de onthulling. Een aantal Europarlementairen van Zweedse partijen kondigden aan dat ze de databank ook in het Europees Parlement willen bespreken. De scherpste reacties kwamen uiteraard vanuit de Roma-gemeenschap zelf. Daarbij wordt niet alleen gewezen op het feit dat het wettelijk verboden is een databank op basis van etniciteit aan te leggen. Het roept voor de Roma ook onaangename herinneringen op aan de vroege jaren 40, toen de Zweedse politie gegevens bijhield over Roma en Joden die in Zweden leefden.

De meest bizarre reactie was overigens weggelegd voor de politiechef van Skane (Zuid-Zweden), waar de databank bijgehouden wordt. De politiechef bood niet alleen zijn excuses aan, maar kondigde ook aan dat ze bij de politie een klacht tegen zichzelf zullen indienen.

Lees hier meer.