Burgerrechtenorganisaties roepen Europees Parlement op privacy te beschermen

naked-citizens-euOp maandag 21 oktober zal het Europees Parlement een belangrijke beslissing over de toekomst van privacy en gegevensbescherming in Europa nemen. De recente onthullingen over overheidssurveillance waarbij een deel van de grootste internetbedrijven betrokken blijken te zijn, onderstrepen de noodzaak van herziening van de Europese privacyregels.

Aanstaande maandag zal de belangrijkste commissie binnen het Europees Parlement stemmen over de Privacyverordening: Europese regelgeving die vergaande gevolgen heeft voor burgers, ondernemingen en overheden. Er woedt al maanden een ongekende lobbystorm in Brussel, afkomstig van grote bedrijven die privacybescherming uithollen.

Het verder verzwakken van de privacybescherming ondermijnt de vrijheid van iedere Europese burger. De afgelopen maanden hebben aangetoond hoe belangrijk het is dat niet meer gegevens mogen worden verzameld dan noodzakelijk is, dat duidelijke grenzen worden gesteld aan het gebruik van die gegevens en dat privacy by design moet worden toegepast.

Het Europees Parlement heeft nu de verantwoordelijkheid dat Europa sterke privacyregels krijgt.

Meer:

  • EDRi-pagina met last minute actietips; kost weinig tijd en moeite maar kan misschien wel een verschil maken. ACT NOW!
  • Access pagina Speak out for privacy in Europe met ook hier de mogelijkheid om snel in actie te komen
  • bovenstaande tekst is oorspronkelijk verschenen bij Bits of Freedom
  • het persbericht van EDRi, met een lijst van de ondertekenaars
  • Naked Citizens, campagnewebsite van digitale burgerrechten ngo’s voor een betere gegevensbescherming en privacywet in Europa