Lezen op zaterdag (4)

Protests in Berlin against surveillanceIn deze (niet per se wekelijkse) rubriek brengen we links naar artikels die ons de laatste tijd zijn opgevallen. Zo bent u meteen weer op de hoogte van de actualiteit rond surveillance en privacy. Suggesties voor deze rubriek zijn welkom via mail.

Via security.nl: EU-privacywaakhond: het is nu of nooit. Er zijn drie punten waar Peter Hustinx, Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, het meest bezorgd over is; namelijk de omvang van de monitoring, de betrokkenheid van private partijen, waaronder bekende internetgiganten, en het toevoegen van backdoors en zwakheden aan encryptie. Hustinx stelt dat er dan ook sterke waarborgen voor de privacy moeten worden onderhandeld en toegepast. Als dat niet gebeurt, moet er worden overwogen om het uitwisselen van gegevens tijdelijk te stoppen en bestaande overeenkomsten voor het uitwisselen van data op te zeggen.
Hier de bijdrage van Hustinx voor de LIBE commissie (pdf)

In Nederland: Providers misbruiken gegevens belgedrag. Ook in Nederland moeten telefonie- en internetaanbieders gegevens over jouw communicatiegedrag tot een jaar lang bewaren. Uit een rapport dat Bits of Freedom boven tafel kreeg, blijkt nu dat de gegevens na dat ene jaar vaak niet worden verwijderd of bewust voor andere doeleinden worden gebruikt.

Nog in Nederland lijken politiedrones uit de gratie te geraken, vanwege “het achterblijven van concrete resultaten”. De Telegraaf: Weinig arrestaties met drones. Quote: “Er is veel weerstand tegen het gebruik van de dure drones vanwege onder meer privacy-aspecten.”

India is het volgende land in rij dat op zijn stappen terugkeert bij elektronisch stemmen. CIO.com: India Ordered to Introduce ‘paper Trail’ in Electronic Voting Machines. Quote: “Political and civil rights groups in India have been demanding that the EVMs should be equipped with the facility to print the running record of the votes for the purpose of verification, particularly after some researchers claimed that the machines could be hacked.”

De Snowden Files, aflevering zoveel
Onthulling van de week was dat de NSA enkele honderden miljoenen contactlijsten en adresboeken van persoonlijke mailaccounts heeft verzameld. NSA collects millions of e-mail address books globally. (Wqashington Post) “During a single day last year, the NSA’s Special Source Operations branch collected 444,743 e-mail address books from Yahoo, 105,068 from Hotmail, 82,857 from Facebook, 33,697 from Gmail and 22,881 from unspecified other providers.”
Ondertussen moest Keith Alexander, hoofd van de NSA, toegeven dat al het afluisterwerk van de NSA niet 54 maar slechts 1 terreurplot heeft geïdentificeerd. NSA Director Alexander Admits He Lied about Phone Surveillance Stopping 54 Terror Plots. Nochtans was dat, kort na de eerste onthullingen van Snowden, een van dé argumenten ter verdediging van Prism en waarom massale NSA-surveillance noodzakelijk zou zijn. Het klonk toen al weinig geloofwaardig en blijkt nu dus echt wel een leugen.
Brits premier Cameron blijkt in hetzelfde bedje ziek. David Cameron: Guardian Snowden leaks ‘damaged national security’. Waarom? Daarom. The Guardian gaf hem lik op stuk: 10 reasons not to trust claims national security is being threatened by leaks.

En verder:

++++++++++++++++++++++++++

Wij willen datapanik.org verder uitbouwen. Speel je graag met woorden, met beelden of met code? Maak je je net als ons ongerust over de wildgroei aan surveillance, het verdwijnen van onze privacy en de uitholling van onze fundamentele rechten? Misschien kan je wel op een of andere manier meewerken. Aarzel niet langer en stuur een mail naar datapanik@datapanik.org.