Nederlandse minister aangeklaagd voor witwassen NSA-data

In Nederland heeft een coalitie van burgers en organisaties een rechtszaak aangespannen tegen minister van Binnenlandse Zaken Plasterk. Zij eisen dat de Staat stopt met het gebruiken van gegevens die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zijn verkregen.

burgers-tegen-plasterkDe initiatiefnemers hekelen de dubbele moraal van minister Plasterk die wel beweert de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen te veroordelen, maar tegelijk toegeeft dat gegevens tussen de NSA en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD nog steeds worden uitgewisseld. Gegevens die door de NSA in strijd met de Nederlandse wet zijn verkregen, komen zo in handen van Nederlandse inlichtingendiensten. De coalitie ‘Burgers tegen Plasterk’ omschrijft dit als het ‘witwassen’ van NSA-data en eist dat dat stopt. Bovendien wil de coalitie dat Plasterk burgers informeert als er van hen onrechtmatig verkregen data zijn gebruikt.

Burgers tegen Plasterk” bestaat uit een aantal personen, waaronder burgerrechtenactivist Rop Gonggrijp, en vier grote organisaties: de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de Internet Society Nederland en Stichting Privacy First.

Lees hier het persbericht
Bekijk hier de dagvaarding
(pdf)