Uw DNA is vogelvrij

In een interview met De Standaard verklaart de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois dat hij het een goed idee vindt om van elke pasgeboren baby en van alle nieuwkomers in het land DNA-materiaal te verzamelen.

“Ik zou het bijvoorbeeld een goede evolutie vinden om bij elke pasgeboren baby en bij iedereen die dit land binnenkomt, DNA-materiaal te verzamelen. Een databank met al het DNA zou heel wat onderzoeken veel gemakkelijker maken. Je moet durven nadenken hoe je de burger in de toekomst verder beschermt. Voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven. Onze privacywetgeving gaat veel te ver.”

Liégeois voegt er aan toe dat er uiteraard strikte wettelijke criteria moeten komen over het gebruik van DNA-gegevens. Maar dat was hopeloos onvoldoende om de terecht verontwaardigde reacties de kop in te drukken. Eminent geneticus Jean-Jacques Cassiman voorspelt weinig goeds als zo’n databank er ooit zou komen. “Als je iedereen in een DNA-databank stopt, zullen er stalen verwisseld worden. Dat loopt slecht af.” (‘Iedereen in een DNA- bank, dat werkt niet’ – De Standaard, 18/11/2013). Advocaat Joris Van Cauter kadert het voorstel van de Antwerpse procureur-generaal in een tijd waarin iedereen onbeperkt gecontroleerd moet worden. Wie zich daartegen verzet, maakt zich bij voorbaat verdacht (De burger is verdachte nummer één – De Standaard, 18/11/2013).

Ook in het buitenland speelt dezelfde discussie en daar werden al eerder de nodige tegenargumenten aangevoerd om de idee van een algemene DNA-databank van tafel te vegen. In Nederland zette Joris de Savornin Lohman in The Post online de argumenten tegen een DNA-databank netjes op een indrukwekkend rijtje, onder de toepasselijke titel DNA-databank: de tegenargumenten. Wie inspiratie zoekt om de idee van een algemene DNA-databank onderuit te halen, zal hier zeker zijn gading in vinden.