Lezen op zaterdag (5)

Protests in Berlin against surveillanceIn deze (niet per se wekelijkse) rubriek doen we een greep uit het meest recente surveillance nieuws en de artikels die ons de laatste tijd zijn opgevallen. Zo bent u meteen weer op de hoogte van de actualiteit rond surveillance en privacy. Suggesties voor deze rubriek zijn welkom via mail.

Deze week beginnen we met het goede nieuws. We vonden het in China, waar Big Brother teveel last van de smog blijkt te hebben. Over heel China hangen naar schatting tussen de 20 en 30 miljoen bewakingscamera’s en nu blijkt dus dat die onvoldoende zien door de dikke mist die bijna permanent in sommige steden hangt. Funny.

Minder grappig nieuws was er ook uit China, waar de regering de laatste maanden de jacht op internetgebruikers opgevoerd heeft. China to tighten hold on Internet, citing worries about nation’s stability.

Blogger DoctorBeet ontdekte dat zijn LG smart tv zijn kijkgedrag doorstuurt naar een LG server, waar de gegevens bijgehouden worden en gebruikt voor gerichte reclames. Meer bij Tweakers: LG Smart TV speelt privacygevoelige data door en Nederlandse LG-klanten signaleren ook verdachte Smart TV-activiteiten en LG erkent versturen privacygevoelige data Smart TV en belooft firmware-fix. Het voorval ontlokte Freedom To Tinker de bedenking:

What’s going on here? Mostly it’s just incompetence. Somebody thought it was a good idea to build these TVs with all these features and nobody ever said “maybe we need some security people on the design team to make sure we don’t have a problem”, much less “maybe all this data flowing from the TV to us constitutes a massive violation of our customers’ privacy that will land us in legal hot water.” The deep issue here is that it’s relatively easy to build something that works, but it’s significantly harder to build something that’s secure and respects privacy.

Dat belooft in tijden van internet of things, smart cities edm.

En verder onder meer:

  • Taking the “Meh” out of Metadata (Slate) How the government can discover your health problems, political beliefs, and religious practices using just your metadata.
  • Europe at Ease With Eyes in the Sky – New York Times over de Europese drone-industrie.
  • Big Retailer is watching you. – Reuters over de manier waarop winkels de trucs van online tracking ook steeds meer offline toepassen
  • Rush to aid Syrians overlooks protecting right to privacy – Privacy International over de manier waarop humanitaire organisaties in tijden van crisis omspringen met persoonlijke gegevens en het recht op privacy. Een recht dat in de rush om hulp te verlenen aan vluchtelingen en vermisten, wel eens in de verdrukking komt.
  • Hacker had toegang tot deel KPN-infrastructuur – vooral dan voor de reactie van KPN. Zoals het hoort: “Als KPN staan we open voor de samenwerking met ethische hackers. Eerder in het voorjaar hebben we prettig samengewerkt met de modemhackers. Wij hebben deze bevindingen, samen met deze hackers, zelf gecommuniceerd naar de buitenwereld.”
  • Bruce Schneier recenseert “Cyber War Will Not Take Place” van Thomas Rid. Quote: “Cyberoorlog gevaarlijkste term van internettijdperk”

Eindigen doen we in Seattle, waar documenten gelekt werden die – in de woorden van Infowars – wijzen op een “massive DHS domestic spy grid designed to track citizens in real time through mega government databases.” De onthullingen van Snowden doen ons soms wel eens vergeten dat er nog een heleboel andere hallucinante verhalen zijn die het verdienen aan de schandpaal genageld te worden.

++++++++++++++++++++++++++

Wij willen datapanik.org verder uitbouwen. Speel je graag met woorden, met beelden of met code? Maak je je net als ons ongerust over de wildgroei aan surveillance, het verdwijnen van onze privacy en de uitholling van onze fundamentele rechten? Misschien kan je wel op een of andere manier meewerken. Aarzel niet en contacteer ons.