AIVD hackt internetfora, ‘tegen wet in’

link2Via nrc.nl:

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD breekt in op de servers van internetfora. Op die manier worden de gegevens van alle gebruikers van die webfora verzameld. Vaak zijn dat onbekende personen van wie nog niet is vastgesteld of zij een bedreiging zijn voor de rechtsorde. Dat blijkt uit een geheim document van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De reacties zijn navenant. Hoogleraar informatierecht Nico van Eijk stelt dat de AIVD een grens over gaat. “Ze trekken een sleepnet door internetfora en nemen de data van willekeurige personen mee. Dit leidt tot een surveillancestaat.” Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht in de informatiesamenleving aan de universiteit Leiden, vindt dat de AIVD met deze “ongelooflijke privacyinbreuk” een pijler onder de rechtsstaat “afzaagt”. Bits of Freedom concludeert dan ook dat “de losgeslagen geheime diensten moeten beteugeld worden.”

Lees meer bij nrc.nl.

Dat is dus wat Nederland betreft. Aan de Belgische kant is het nog steeds oorverdovend stil. Zouden de Belgische inlichtingendiensten dan echt de braafste leerlingen van de klas zijn? Dat lijkt ons wel heel moeilijk te geloven. Wellicht zijn de Belgen veeleer de meest stiekeme leerlingen van de klas, die zich nog niet hebben laten betrappen. Voorlopig.