Beveiligingsincidenten openbaar maken is geen schande maar een plicht

Ondernemer Bart Van der Leenen roept bij deredactie.be op om het taboe over cyberaanvallen en beveiligingsincidenten te doorbreken en om eindelijk werk te maken van een meldingsplicht en strikte normen qua beveiliging voor elk bedrijf dat gegevens verwerkt.

Nu publiekelijk gekend is dat ook de brave huisvader NSA zich onder de hackers bevindt, lijkt daarmee ook het taboe “aangevallen” geweest te zijn aan het wegebben. Daar waar vroeger het verlies van bedrijfsgegevens werd toegedekt met een mooi PR verhaaltje, treden steeds vaker bedrijven met het ware verhaal naar buiten. Voorlopig nog enkel als het niet meer te verbloemen valt, maar toch.
Willen we vat krijgen op dit verborgen geweld, dan moeten we dringend samenwerken. Net zoals het voor de volksgezondheid cruciaal is dat lokale problemen tijdig worden gemeld om een pandemie te vermijden, zijn we ook allemaal gebaat bij het snel lokaliseren en centraliseren van computeraanvallen. Incidenten openbaar maken mag geen schande meer zijn, maar een plicht.
Onze Nederlandse bovenburen zitten op een zucht van de definitieve meldingsplicht voor cybercriminaliteit bij organisaties en bedrijven. Bij ons blijkt het hacken van de mails van de premier, het Belgacom schandaal en minstens 8 cyberaanvallen op de Vlaamse overheid dit jaar nog steeds niet voldoende om permanente maatregelen te nemen. Volgens sommige politici omdat “de burger steeds de verwerking van zijn of haar privégegevens bij privébedrijven kan weigeren”.
Wel, ik zou liever zien dat mijn persoonlijke gegevens die ik niet weiger ook beschermd worden. Mét een meldingsplicht en strikte normen qua beveiliging voor elk bedrijf dat mijn gegevens verwerkt.

Lees hier de volledige opiniebijdrage.