Facebook houdt zelfs bij wat u niet post

facebook-privacyVeel gekker dat dit kan een schaamteloze datadealer als Facebook het nog moeilijk maken. We weten al langer dat de sociale netwerksite elke letter die je op de site post ook effectief bijhoudt en dat ze die gegevens maar al te graag willen combineren met andere data, zoals je lokalisatiegegevens. Nu blijkt dat je niet eens op de “post”-knop moet klikken om in de gigantische databank van Facebook te verdwijnen. Facebook houdt namelijk ook bij wat je intypt maar vervolgens weer verwijderd hebt voordat je het op het wereldwijde net losliet. Het dossier dat Facebook over jou bijhoudt, bevat blijkbaar ook alle onafgewerkte posts waarvan je dacht dat je ze toch beter niet kon publiceren. Met andere woorden, Facebook houdt niet alleen bij wat je deelt, maar evenzeer wat je bewust niet wil delen.

“Storing text as you type isn’t uncommon on other websites. For example, if you use Gmail, your draft messages are automatically saved as you type them. Even if you close the browser without saving, you can usually find a (nearly) complete copy of the email you were typing in your Drafts folder. Facebook is using essentially the same technology here. The difference is that Google is saving your messages to help you. Facebook users don’t expect their unposted thoughts to be collected, nor do they benefit from it.”

Lees het hele verhaal bij Slate.

Oh ja, de beginzin van dit artikel was natuurlijk een grapje. Bij Facebook en co is het altijd afwachten wat de volgende stap is om onze privacy weer wat verder uit te hollen. Het kan altijd nog gekker en de lat kan altijd nog lager. Toch als het van de Facebooks van deze wereld afhangt.