1000 dollar voor DNA en vingerafdrukken van spionnenbaas

DNA_fingerprintingPrivacy-activist Simon Davies lanceert op zijn blog The Privacy Surgeon een excellent idee. Hij looft een beloning van 1000 dollar uit voor wie hem de vingerafdrukken en het DNA bezorgt van een topman of -vrouw van de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland – de zogenaamde Five Eyes.

Het is niet de bedoeling dat de biometrische data ook effectief gebruikt worden. Na verificatie worden ze vernietigd. Maar ondertussen wil Davies wel zijn punt maken, namelijk hoe belangrijk het is dat er voorzichtig, zorgvuldig en met respect wordt omgesprongen met onze persoonlijke data. Iets waar je inlichtingendiensten als de NSA en co alleszins niet van kan beschuldigen.

Het is ook een heerlijk ironisch idee. Wie pretendeert dat hij het “recht” heeft om alle sporen die een gewone burger gewild of ongewild achterlaat, bij te houden, kan zich moeilijk beroepen op de vermeende “privacy” van zijn eigen persoonsgegevens als die toevallig ergens opgepikt worden. En al helemaal niet als dat gebeurt door een verantwoordelijke burger die zijn steentje wil bijdragen aan een betere en veilige samenleving.

De jacht is open.