Online workshops voor veiliger journalistiek

digital-safety-for-journalists

DW Akademie en Reporters Without Borders organiseerden begin deze maand een reeks online workshops onder de noemer Digital Safety for Journalists. Journalisten verzamelen een heleboel data -van beeldmateriaal over notities tot contactgegevens- en spenderen veel tijd aan de telefoon of op het internet. Dat zoiets ook een heleboel sporen achterlaat en dat die sporen gegeerd goed kunnen zijn voor overheden of criminelen, is al lang geen geheim meer. Het is daarom van essentieel belang dat journalisten leren hoe ze hier veilig mee kunnen omgaan, wat ze beter kunnen doen en laten of wat de meest aangewezen manier is om hun data te beschermen.

De workshops zijn ondertussen afgelopen. Maar wie nu pas inhaakt, kan op de website nog steeds terecht voor videoregistraties van de zes live sessies en voor een mooie lijst berichten met concrete tips & tricks. Prima advies voor journalisten, maar even goed bruikbaar voor alle anderen die bekommerd zijn om hun digitale sporen.