MO* sprak met IT-experte Constanze Kurz

link2Kristof Clerix sprak voor MO* met de Duitse IT-experte en CCC-woordvoerster Constanze Kurz over haar strijd tegen de afluisterpraktijken van de NSA en het Britse GCHQ. In een zaak die Kurz voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanhangig maakte, heeft ze een eerste overwinning behaald. Straatsburg vordert nu snel antwoorden van de Britse regering.

Constanze Kurz: In de EU en VS wordt gepraat over de aanpassing van het wettelijke kader, maar daar verwacht ik niet veel van. Dat helpt ons nu niet. Ik heb geleerd dat het kader van geld beter werkt op de korte termijn. Ik wil niet nog eens een decennium wachten vooraleer het denken over technologiegebruik en massasurveillance verandert. Tien jaar, zoveel tijd hebben we niet, omdat de technologie tegen dan zich niet meer rondom ons, maar in ons lichaam zal bevinden.
De Amerikaanse overheid zal enkel luisteren naar geld. We moeten ons afvragen: is het aanvaardbaar te werken met bedrijven die bij Amerikaanse wet verplicht zijn om gegevens te overhandigen aan de overheid, of die zelf deel uitmaken van de datavergaring? Europa moet dus zijn economische macht gebruiken.

Hacker daagt afluisterdienst voor mensenrechtentribunaal