“Nothing to Hide”, een open source game over surveillance

nothing-to-hide-game

Nothing To Hide is een gloednieuwe game, waarin je verplicht wordt om mee te werken aan je eigen surveillance. “In this anti-stealth game, you’re forced to help with your own surveillance. Act like you’re always on stage. A fake smile for the camera. If you can’t hide who you are … you have to hide who you really are.”

Een HTML5 demo versie werd gelanceerd op The Day We Fight Back. De game is volledig  open source (onder het motto “Nothing To Hide has nothing to hide”). Artwork, muziek en code zijn te vinden op Github en de initiatiefnemers moedigen iedereen aan om de game naar eigen kraak en smaak te remixen. “By giving up “power” over our art, our art has more power.”

Om zelf de game verder te kunnen bouwen, zijn de makers een crowdfunding gestart. Tien procent van wat op die manier opgehaald wordt, gaat naar Mozilla, Electronic Frontier Foundation, Creative Commons, Demand Progress en Freedom of the Press Foundation. “Because we need our digital rights in this digital age.”