Lezen op zaterdag (6)

weekendbijlage

De weekendbijlage van onze website.

Camerabewaking / drones

Wereldwijd

Internet of Things

Cijfers van de week

  • “NSA verzamelt 6 miljard metadata per dag”. Dat was de titel van verschillende kranten de afgelopen week. Het cijfer is te vinden in het pas verschenen boek Der NSA-komplex.
  • MO* ging dan weer op zoek naar gegevens over het aantal doden aan de buitengrenzen van Europa. Het gaat sinds 2000 om meer dan 23.000 mensen die hun tocht naar Europa met de dood moesten bekopen of sedert hun vertrek vermist zijn. De migratiedoden vallen vooral op zee. Tussen 6000 en 7000 mannen, vrouwen en kinderen zijn gestorven in een poging Lampedusa te bereiken. Bijna 9000 stierven erin de Straat van Sicilië, meer dan 2000 nabij de Canarische Eilanden en ongeveer 1500 in de Straat van Gibraltar.
    Uitgebreide achtergronden bij de cijfers vind je in De weg naar Europa is een kerkhof. Nadruk ligt onder meer op de nefaste rol die de sterk toegenomen investeringen in grensbewaking spelen. Uit de gegevensanalyse blijkt immers dat die meer bewaking en afsluiting enkel leidt tot verplaatsing van de migratieroutes naar de meest gevaarlijke alternatieven. Meer controle zorgt voor een hogere menselijke tol.
    Lees ook 23.000 migratiedoden? ‘Te weinig legale manieren om naar Europa te komen’
    De gegevens voor het artikel in MO* zijn afkomstig van The Migrants Files, een website die onderhouden wordt door een groep onderzoeks- en datajournalisten. De data vind je hieronder op kaart weergegeven. Klik op de cirkels om het aantal omgekomen migranten op elke locatie weer te geven.