[BBA 2014] Privacy in ruil voor schijnveiligheid

Geven we opnieuw privacy op voor schijnveiligheid? Eind februari ging het Europees Parlement akkoord met een wetsvoorstel, dat autoconstructeurs verplicht om vanaf 1 oktober een eCall systeem in elke nieuwe auto in te bouwen. Het systeem is bedoeld om hulpdiensten automatisch te waarschuwen na een ernstig ongeval. Volgens het Europees Parlement zal daardoor de hulpverlening sneller en efficiënter verlopen en zal het aantal verkeersdoden sterk verminderen.Een lovenswaardig initiatief, denk je dan. Of is er meer aan de hand? Is dit niet eerder het verhaal van de tweedehands autoverkoper die in zijn verkooppraatje uitpakt met het opgeblonken koetswerk, maar zedig zwijgt over de miserie die onder de motorkap schuil gaat?

Europarlementslid Judith Sargentini wijst er alleszins fijntjes op dat het aantal ongelukken niet zal dalen alleen doordat de hulpdiensten sneller op de hoogte zijn “In de praktijk is de aanrijtijd van de ambulance veel belangrijker voor de overlevingskans dan de snelheid van de melding.” Het lijkt er eerder op dat we met eCall nog maar eens een deel van onze privacy zullen moeten opgeven in ruil voor een vals gevoel van veiligheid. Het eCall-apparaat weet altijd waar je bent, kan zelfstandig verbinding maken met de systemen van de fabrikant en kan niet worden uitgezet. Sargentini en andere critici noemen het systeem daarom een recept voor misbruik.

eCall verzamelt data, stuurt ze rond én kan ze ook nog eens ter beschikking stellen van derden. Daarmee heeft het alle mogelijkheden in huis om in de toekomst elke autogebruiker te monitoren. Het gevaar van dit soort systemen is dat het doel op zich wel legitiem kan klinken, maar dat de function creep als het ware al ingebouwd is. De auto-industrie, verzekeringsmaatschappijen, overheidsdiensten of hackers. Allemaal azen ze op dit soort sporen die we achterlaten, zonder dat we daar ook maar iets in te zeggen hebben.Het Europees Parlement heeft hiervoor ook de nodige poortjes open gelaten. Daardoor kan België er bijvoorbeeld voor kiezen om het alarm niet rechtstreeks naar 112 te sturen, maar via Touring te laten passeren. Autofabrikanten mogen ook zelf data toevoegen aan de minimale data set, zonder dat daar een duidelijke omschrijving over gegeven wordt. Voor de zogenaamde “added-value services” is continue tracking bovendien niet verboden. Bij die “added-value services” wordt onder meer gemikt op verzekeraars, rekeningrijden, etc.Als straks ook de Europese Raad het voorstel goedkeurt, dan wordt er nog maar eens een hap weggenomen uit wat ons nog rest aan privacy.

bba2013-no-transDeze column is van de pen van Wim Vandenbussche en werd geschreven voor de Big Brother Awards 2014, waar eCall één van de kandidaten op een award is.

Meer info op bigbrotherawards.be