WePromise: stemtip voor de Europese verkiezingen

we-promise.eu

Nog een paar dagen en we kunnen weer stemmen voor het Europees Parlement. Wie nog op zoek is naar een geschikte kandidaat, kan zijn of haar licht opsteken op WePromise. Daar konden kandidaten zich nadrukkelijk uitspreken voor de bescherming van digitale burgerrechten, door hun handtekening te zetten onder de 10 punten van het WePromise Handvest.

  • Ik steun voorstellen voor transparantie, toegankelijkheid van documenten en burgerparticipatie
  • Ik steun bescherming van persoonsgegevens en privacywetgeving
  • Ik verdedig ongehinderde toegang tot het internet en online diensten
  • Ik steun hervorming van het auteursrecht
  • Ik ben tegen massasurveillance
  • Ik steun online anonimiteit en het recht op versleuteling
  • Ik ben tegen private en buitengerechtelijke, strafrechtshandhaving
  • Ik steun exportbeperkingen van surveillance- en censuurtechnologie
  • Ik verdedig het principe van multi-stakeholdermodellen
  • Ik steun het gebruik van vrije en open source software

Voor België hebben 10 kandidaten hun handtekening gezet onder het WePromise Handvest. Het lijstje kleurt nadrukkelijk groen, met de helft van de handtekeningen afkomstig van Groen/Ecolo. De groene fractie in Europa heeft op dit terrein sowieso een goede track record. Opvallende naam in het lijstje – toch naar onze smaak – is Open VLD-lijsttrekker en kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie Guy Verhofstadt. Het volledige lijstje vind je hier.

En uiteraard gaan de verkiezingen ook over andere rechten die we als burger hebben. Niemand wil met zijn digitale burgerrechten in een sociale en economische woestenij terecht komen. Bekijk dus zeker alle standpunten van de kandidaten, maar neem de 10 punten van WePromise toch ook maar mee in je overweging. Want digitale rechten zijn ook rechten.