Wat zijn de alternatieven voor TrueCrypt? [updated]

[UPDATE] Cloudflogger wordt niet langer onderhouden. We hebben de link in de tekst hieronder geschrapt. Op de website van CompariTech vind je een recent overzicht van The best apps to encrypt your files before uploading to the cloud.

—–
TrueCrypt was dé tool om bestanden, partities en schijven te versleutelen. Maar opeens trekken de ontwikkelaars hun handen van de open source-tool af. Op de downloadpagina van TrueCrypt verscheen plots de melding dat het programma onveilig is voor gebruik, gevolgd door een handleiding voor versleuteling onder Windows 8 door middel van BitLocker. ComputerTotaal zoekt uit wat er gebeurd is.

Maar BitLocker kan om allerlei redenen bezwaarlijk een alternatief genoemd worden. Andere alternatieven aanwijzen voor TrueCrypt is echter lastig. TrueCrypt is niet alleen beschikbaar voor Mac, Linux en Windows, ook is het programma geschikt voor het versleutelen van gehele volumes (partities, interne en externe schijven, usb-sticks, enzovoort). Zelfs de hele pc kan worden versleuteld zodat er eerst een wachtwoord moet worden ingevoerd voordat Windows überhaupt start. Kortom, programma’s die net zo veelzijdig zijn, zijn moeilijk aan te wijzen.

ComputerTotaal bekijkt vervolgens de verschillende mogelijkheden.

  • DiskCryptor is open source en kan je niet alleen gebruiken om schijfpartities (inclusief de systeempartitie) te versleutelen, maar ook om usb-opslagmedia te versleutelen en zelfs versleutelde cd’s en dvd’s aan te maken.
  • Boxcryptor versleutelt je gegevens in Dropbox, OneDrive, Google Drive, SugarSync of Box. Bovendien zijn er mobiele apps beschikbaar waardoor je op je smartphone of tablet nog steeds toegang hebt tot je eigen versleutelde bestanden.
  • Een andere, simpele maar doeltreffende manier om bestanden versleuteld op te slaan, is ze in te pakken in een versleuteld zipbestand, waarbij je de inhoud pas kunt zien na het invoeren van een wachtwoord. Een lichtgewicht open source programmaatje dat dit goed kan is 7-Zip.

Verder worden ook nog AES Crypt, AxCrypt en Cloudfogger. Maar de conclusie van ComputerYTotaal is dat er voorlopig jammer genoeg geen volwaardig alternatief voor TrueCrypt voorhanden is. Het wordt dus voorlopig behelpen, tot er een nieuwe tool opduikt waarmee je je bestanden en schijven zonder zorgen beveiligt.