Magical Secrecy Tour in Berlijn

In Berlijn organiseerde transmediale, samen met N.K. Projekt, and Leslie Dunton-Downer de Magical Secrecy Tour, een 8 uur durende rondrit langs de surveillance kant van Berlijn. De event vond niet toevallig plaats op 5 juni, een jaar na de eerste onthullingen van Edward Snowden. Niet alleen de surveillance architectuur zelf, maar ook Berlijn als wereldhoofdstad van de weerstand tegen massale surveillance kwam tijdens de rondrit aan bod.

The June 5 project interlays the contemporary and the historical to ask what Berlin’s surveillance culture can teach us about the actual powers of today’s data-hungry states, organisations, and corporations. By addressing this issue, the attempt is to strengthen thriving new alliances in the resistance to covert massive data collection and exploitation. The programme invites the city’s current composition of courageous hackers, technology-based artists, radical politicians, lawyers, journalists, and whistleblowers to outline possible creative interceptions for the fifth estate.

De dag begon al vroeg met een “zonnegroet” waarbij het publiek werd uitgenodigd voor een “whistle-blowing session”. Iets wat je deze keer wel heel letterlijk mocht nemen. Hoofdbrok van de dag was het tweede luik met een bus tour die de passagiers langs plekken bracht die een link hebben met surveillance zoals we die vandaag kennen, die we in het verleden gekend hebben of die in de toekomst een rol zouden kunnen spelen. Tussendoor kon ook uitgebreid gepraat en gediscussieerd worden met kunstenaars, activisten en experts over mogelijke reacties op de surveillance onthullingen. De dag werd afgesloten met een happening met muzikanten en kunstenaars.