Tijd om Big Brother op pensioen te sturen

no_cctv_camera_heads

George Orwell schreef zijn klassieker “1984” in 1948, maar de allereerste editie verscheen pas een jaar later, op 8 juni 1949. En laat dat nu net 65 jaar geleden zijn. Reden genoeg, zo dachten sommigen, om Big Brother eindelijk op pensioen te sturen en meteen ook komaf te maken met het doembeeld van een samenleving waar alles en iedereen in de gaten wordt gehouden.

orwell_1984_book_cover“Stuur Big Brother op pensioen” is daarom het motto voor de derde editie van de 1984 Action Day. Op en rond 8 juni worden in verschillende landen acties ondernomen om te wijzen op de gevaren van een samenleving waar het gedrag van het individu, zowel door overheden, bedrijven als door andere mensen zodanig intensief in de gaten wordt gehouden en geëxploiteerd, dat met de huidige technologische mogelijkheden niemand meer ‘onbespied’ en in vrijheid kan leven.

In België hebben we met de uitreiking van de Big Brother Awards al onze eigen 1984 Action Day achter de rug (maar wie zin heeft in meer, moet zich zeker niet inhouden). In Nederland organiseert Burgerrechtenvereniging Vrijbit de 3e  internationale Big Brother Dag. In Groot-Brittannië heeft NoCCTV een paar mooie acties in petto. Op hun website vind je ook tips voor een geslaagde actie. Ook in Duitsland en andere landen staan activiteiten op stapel.

Alle info over de 1984 Action Day vind je op de website of bij No CCTV.

[vimeo 95305501 w=600&h=337]