Kafka woont in … Mazenzele

bewakingscamera-bos-mazenzele

Kafka woont in Mazenzele, zegt u? In een onooglijk gat dat deel uitmaakt van het Vlaams-Brabantse Opwijk? Inderdaad. Ook daar kan u Kafka tegen het lijf lopen. Op de plek waar je als wandelaar rustig het Mazel-bos in wandelt. Daar staat sedert kort namelijk een bord met het opschrift “Camerabewaking STAD AALST”.

En neen, dit is niet het werk van een grapjas die in Aalst een bord ontvreemd heeft en vervolgens aan de bosrand geplant heeft. Volgens de stad Aalst is het bord heel en al officieel. “Onze diensten hebben dat bord daar gezet, in opdracht van de politie. Aan elke invalsweg van Aalst, moet er zo één komen. In totaal worden 65 borden gezet. Het geldt als verwittiging naar mensen die onze stad in rijden.” Wie dus aan de kant van Opwijk het bos inwandelt, komt er langs de andere kant in Aalst weer uit. En daar kom je dan blijkbaar in een bos van bewakingscamera’s terecht. Of zou je die onderweg al ergens tussen de bomen kunnen zien hangen? Een boswandeling klinkt plots al heel wat minder rustgevend.

Belachelijk

Zo gek is het dus al geworden, die obsessie voor camerabewaking. Maar los van het plakkaat aan de ingang van het bos, blijven we ons de vraag stellen wat de zin van dit soort toestanden is. De bedoeling van de waarschuwingsborden is toch dat je weet waar je gefilmd wordt? Wat heeft het dan voor zin om zo’n borden aan alle invalswegen te plaatsen? Iedereen weet ondertussen al wel dat we in zowat elke gemeente permanent gevolgd en bespied kunnen worden. Maar door de borden aan de invalswegen te plaatsen, hol je de bedoeling van dit soort waarschuwingen uit. Ze zijn bedoeld om mensen te waarschuwen wààr ze gefilmd kunnen worden. Je hebt als burger nu eenmaal het recht om dat te weten. En wat is dan de volgende stap? Waarschuwingsborden aan elke landsgrens?

Overigens valt het ons ook op dat de gemeenten die dit soort borden aan hun gemeentegrenzen plaatsen, nergens een bord zetten waar je hun permanent gecontroleerde zones verlaat. Dàt zou ons pas interesseren. Op welke plekken kunnen we vandaag nog onbespied rondwandelen? In het Mazel-Bos dus blijkbaar niet. Maar waar op den duur nog wel?