Al bij anoniem surfen ben je doelwit NSA

link-iconRegelmatig gebruik van privacytools voor het internet, of zelfs het kleinste beetje nieuwsgierigheid ernaar, kan al genoeg zijn om op een speciale lijst te komen van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Dit blijkt uit een nieuw rapport. In het NSA-spionageprogramma X-Keyscore, dat in de zomer van 2013 voor het eerst onthuld werd in door Edward Snowden gelekte documenten, zijn regels gevonden waarmee iedereen die gebruikmaakt of zelfs interesse toont in privacybeschermingtools, het risico loopt op de lijst gezet te worden. Denk bijvoorbeeld aan het Tor-netwerk voor anoniem surfen of Tails, het op Linux gebaseerde besturingssysteem. — lees verder bij ZDNet, 4/7/2014

Maar laat je vooral niet afschrikken. De Electronic Frontier Foundation waarschuwt mensen om de diensten niet zo maar links van zich neer te leggen enkel omdat de NSA ze bespioneert. “Hoe meer mensen Tor en Tails gebruiken, hoe moeilijker het is voor de NSA om aan te voeren dat het verdacht is”, stelt EFF.