Geïnteresseerd in Tor? Dan ben je een potentiële terrorist

“Er mag geen vrije, anonieme plek zijn. Ze willen alles van iedereen weten.”

TORAan de lange lijst onthullingen over de spionagepraktijken van de NSA kon afgelopen week weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden. Centraal staan deze keer de privacytools Tor en Tails en het NSA-programma XKeyscore. De onthullingen zijn het resultaat van maandenlang onderzoek dat de Duitse televisiezenders NDR en ZDF uitvoerden samen met een aantal medewerkers van Tor.

XKeyscore wordt door de NSA gebruikt om wereldwijd vergaarde data en metadata te kunnen doorspitten. Het bestaan ervan werd via de documenten van Edward Snowden gelekt. NDR en ZDF kregen nu voor de allereerste keer inzage in de broncode van XKeyscore. Daaruit konden de journalisten opmaken hoe een dergelijk programma functioneert en hoe het geïmplementeerd wordt in Duitsland en andere landen.

Uit analyse van die broncode blijkt onder meer dat de NSA gebruikers van het Tor-netwerk, van het anonieme OS Tails en hoogstwaarschijnlijk ook van andere privacytools als extremisten beschouwt. Ook wie uit interesse of gewoon uit nieuwsgierigheid deze websites bezoekt, zou door XKeyscore gemarkeerd worden en door de NSA extra in de gaten gehouden worden.

Nog een opvallende onthulling is dat in de broncode ook een aantal Duitse ip-adressen terug te vinden zijn. Eén daarvan is dat van een Tor-server die door informaticastudent Sebastian Hahn beheerd wordt. Tot nu toe was Angela Merkel in Duitsland het enige gekende slachtoffer van de NSA spionage. Hahn is nu de tweede naam die bekend wordt. Zijn volledige verhaal kan je hier lezen (vertaald van netzpolitik). Hahn zorgde ook voor een FAQ over zijn situatie.

De nieuwe onthullingen baren critici van de NSA extra zorgen omdat het bereik van de Amerikaanse spionagedienst nog veel groter is dan gedacht. Beveiligingsexpert Bruce Schneier: “Dit gaat niet alleen om metadata, maar om de volledige inhoud die voor altijd wordt opgeslagen. (…) Het is mogelijk dat iedereen die dit bericht nu leest in de gaten wordt gehouden door de NSA, omdat mijn website een link bevat naar torproject.org.”

De Electronic Frontier Foundation heeft ondertussen wel gewaarschuwd dat mensen zich niet mogen laten afschrikken door dit soort onthullingen. Integendeel. “Hoe meer mensen Tor en Tails gebruiken, hoe moeilijker het is voor de NSA om aan te voeren dat het verdacht is.”