Wired sprak met Edward Snowden

edward-snowden

Wired publiceert een uitgebreid interview met Edward Snowden. Gesprekspartner van de klokkenluider is NSA watcher James Bamford die daarvoor naar Moskou trok, waar Snowden net een verlenging van zijn asielperiode met drie jaar had verkregen. Het hele interview is een must-read, inclusief opnieuw een paar opvallende onthullingen van wat Wired de “most wanted man in the world” noemt.

Opzienbarend is alleszins MonsterMind, “a cyber defense system that would instantly and autonomously neutralize foreign cyberattacks against the US, and could be used to launch retaliatory strikes as well.” Met andere woorden, MonsterMind is zo uitgedokterd dat het zonder menselijke tussenkomst een cyberaanval moet kunnen tegenhouden én autonoom moet kunnen beslissen om terug te slaan. Een mooi staaltje van hoe onder het mom van cyberveiligheid de onveiligheid weer wat groter wordt. Want  MonsterMind is volgens Snowden niet alleen enorm krachtig, maar ook makkelijk voor de gek te houden en alleen al daarom een groot gevaar.

Al even opvallend is het nieuws dat de NSA in 2012 per ongeluk een complete black-out van het internet in Syrië veroorzaakt heeft. Een poging om op de router van een grote Syrische internetprovider in te breken, ging toen compleet de mist in. TAO, de Tailored Access Operations divisie van de NSA, wilde via een exploit het grootste deel van het Syrische internet- en e-mailverkeer kunnen onderscheppen, maar de router raakte defect en Syrië werd opeens van het internet afgesloten. De black-out werd toen toegeschreven aan rebellen, maar nu blijkt dus dat het “gewoon” geklungel van de NSA was.

Lees hier het volledige zeven pagina’s lange interview met Edward Snowden.