Bibliotheek /// Rob Heyman, e.a.: Hier vloekt men niet, Facebook ziet alles (2013)

heyman-facebookOntdek wat de gevaren zijn van sociale netwerken voor je privacy!

Nooit eerder deelden één miljard mensen, waaronder vijf miljoen Belgen, zo veel informatie met elkaar dan op sociale netwerksites. Populaire sites zoals Facebook hebben de spreekwoordelijke muren tussen vrienden, buren, kennissen en zelfs onbekenden verlaagd. De vele vrienden verspreiden gretig allerhande persoonlijke informatie zoals hobby’s, burgerlijke staat, seksuele oriëntatie, politieke ideologie, en foto’s van hun geweldige ervaringen. Sociale media hebben een belangrijke invloed op de identiteitsontwikkeling van gebruikers. Delen lijkt belangrijker dan privacy: delen is leuk, delen is hip en iedereen kijkt mee.

Maar is al dat delen wel zo onschuldig als het lijkt? Dit boek werpt een licht op wat politie, overheid, pestkoppen, pedofielen en bedrijven allemaal kunnen doen met de schat aan (persoonlijke) informatie die gebruikers al dan niet
bewust online zetten. Na het lezen van dit boek log je waarschijnlijk niet voor altijd uit, maar heb je wel een beter inzicht in de mogelijke privacygerelateerde risico’s en ben je meer waakzaam en weerbaar in online sociale netwerken.

Rob Heyman, Annet Daems, Dorien Baelden, Jo Pierson, Dominique Deckmyn (voorwoord): Hier vloekt men niet, Facebook ziet alles. Sociale netwerken ontrafeld (Davidsfonds, 2013)