Tox wil privacyvriendelijk alternatief voor Skype bieden

Natuurlijk leven we sedert de onthullingen van Edward Snowden niet in een nieuwe wereld, tenzij we natuurlijk die heerlijke nieuwe wereld van Aldous Huxley bedoelen. Toch was Snowden op verschillende gebieden een game changer, onder meer als het gaat over de groeiende aandacht voor software die onze privacy kan beschermen in plaats van surveillance te bevorderen.

tox-logoHet meest recente voorbeeld is Tox, een protocol dat met behulp van encryptie veiliger communicatiesoftware mogelijk moet maken. De ontwikkelaars leerden elkaar kennen op het 4Chan forum en gingen van start met de ontwikkeling van Tox kort na de eerste Snowden-onthullingen. Op basis van het protocol werken ze aan verschillende applicaties, waarvan vooral uTox opvalt.

uTox moet een privacyvriendelijk open source alternatief worden voor Skype, dat sedert de overname door Microsoft al verschillende keren bekritiseerd werd. Meest recent nog bleek uit gelekte documenten dat de Amerikaane inlichtingendiensten meer dan een stevige poot binnen zouden hebben bij Skype. Glenn Greenwald stelt het scherp:

“I mean, they [de NSA] have virtually unfettered reign over Skype calls. Actually, one of the most interesting stories we did was about how easily Microsoft cooperated with the NSA to make sure that they had full reign with Skype.”

Een privacyvriendelijk alternatief voor Skype zou dus meer dan welkom zijn. µTox maakt voor de versleuteling gebruik van NaCI, een crypto library die in de securitygemeenschap hoog staat aangeschreven. NaCI werkt met een publieke en een privésleutel. Met behulp van de publieke sleutel worden contactpersonen aan uTox toegevoegd. Daarna kunnen volledig versleutelde voip-gesprekken en chats worden gevoerd. Of Tox zo veilig zal zijn als beweerd wordt, zal nog moeten blijken. Maar de ontwikkelaars hebben alleszins beloofd dat ze het protocol, naast de opensourcegemeenschap, zullen laten controleren door een professioneel beveiligingsbedrijf.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.