Videotheek /// Mike Radford – Inside the Dark Web (2014)

Het populaire BBC wetenschapsprogramma Horizon wijdt een volledige uitzending (hieronder te bekijken) aan de strijd die momenteel woedt over de toekomst van het internet. Inside the Dark Web is een prima verkenning van wat er precies op het spel staat. Slaan we verder de richting in waar we doorlopend in de gaten worden gehouden en waar ons gedrag voortdurend geanalyseerd en gecommercialiseerd wordt? Of kiezen we voor de weg naar meer anonimiteit, versleuteling van onze data en dus een vrijer internet?

Horizon toont dat encryptie en de keuze voor anoniem surfen geen zaak is van de duistere kant van het internet waar online zaakjes gedaan worden die het daglicht niet verdragen. Het is net een manier om je te verweren tegen de schending van je privacy en te ontsnappen aan een duistere toekomst waar we voortdurend door overheden op de vingers worden gekeken en waar bedrijven onze persoonlijke gegevens door de mangel halen om er winst uit te puren.

Horizon sprak daarvoor met sleutelfiguren als Tim Berners-Lee (internetpionier), Julian Assange (Wikileaks), Jacob Appelbaum (Tor), Paul Syverson (Onion routing), David Chaum (cryptograaf) en Bruce Schneier (beveiligingsexpert).