Big Brother filmt maar u mag niet meekijken

cctv-control-room-widescreen

“Iedere gefilmde persoon heeft een recht van toegang tot de beelden.” Zo staat het in artikel 12 van de Belgische camerawet uit 2007. VUB-onderzoekster Antonella Galetta deed de proef op de som en vroeg bij zes privébedrijven en openbare instellingen in Brussel haar camerabeelden op.

Galetta diende bij de zes verantwoordelijken voor de camerabeelden een formeel toegangsverzoek in om de beelden van zichzelf te zien te krijgen. Zoals de wet het voorschrijft, voorzag ze dit toegangsverzoek van een motivering waarom ze de beelden wilde bekijken.

Resultaat? Geen enkel bedrijf of instelling verleende haar de toegang tot de beelden. De verantwoordelijken voor de verwerking van de beelden bleken zelf niet voldoende op de hoogte van de wet en waren bijgevolg niet vertrouwd met het behandelen van toegangsverzoeken. Galetta kreeg vaak een achterdochtige of verbaasde reactie wanneer ze vroeg om haar beelden te zien.

Lees verder bij MO*.