De Spy Files van Wikileaks nu ook als interactieve databank

spyfilesZo’n jaar geleden, begin september 2013, publiceerde WikiLeaks de derde en laatste reeks Spy Files. Het gaat alles samen over 599 gelekte bestanden en documenten die een beeld geven van de bedrijven achter de wereldwijde surveillance-industrie en van de technologieën die massale spionage mogelijk maken. Van die bestanden werd nu een interactieve en doorzoekbare databank gemaakt: WikiLeaks Spy Files – The interactive searchable database. Wikileaks deed daarvoor beroep op datajournaliste Alice Corona die aan deslag ging met de software van Silk.

Currently, there are 559 leaked company documents, and 15 location tracking reports from WikiLeaks Counter Intelligence Unit (WLCIU). The 559 files disclose to the public internal documents from more than 100 companies specialized in intelligence and (mass) surveillance technologies. These technologies are sold both to Western governments and to dictators, and have been used by the Syrian government. The 15 documents from WLCIU reveal the timestamps and locations of 20 members of these companies, whose whereabouts WikiLeaks has decided to track in order to show where the main surveillance contractors are sending its people.

Met behulp van de Silk software kan je nu dus al die data doorzoeken en een antwoord krijgen op vragen als daar zijn: welke bedrijven keren veelvuldig terug en behoren dus tot de meest actieve op deze perverse markt? Zo ontdek je dan dat drie bedrijven – Blue Coat, Cobham en Gamma – in niet minder dan 1 op de 5 lekken voorkomen. Elke zoekopdracht kan vervolgens gefilterd, gevisualiseerd en naar eigen wensen aangepast worden. Handig voor onderzoekers en datajournalisten en dat alles met dank aan Silk.