Ook België kocht FinFisher spyware

finfisher

WikiLeaks heeft een lijst gepubliceerd met landen die de fel omstreden spyware FinFisher van Gamma International aangekocht hebben. Ook België duikt op in dat lijstje, samen met onder meer Nederlans, Pakistan, Bahrein, Nigeria en Vietnam. Ons land kocht de voorbije jaren dertien licenties aan. WikiLeaks schat de kostprijs hiervoor op 1.104.360 euro.

Waarvoor de Belgische politie- en inlichtingendiensten de software gebruiken is niet duidelijk. Maar uit de gegevens van WikiLeaks blijkt wel dat er voor twintig mobiele toestellen een licensie werd ingediend. Een opmerkelijke aankoop is FinFly Web. Met dat programma kunnen de veiligheidsdiensten wifi-netwerken infecteren met spyware. Waarschijnlijk worden de tools van FinFisher ingezet in het kader van de BOM-wet (Bijzonder Opsporings Methoden).

FinFisher in de woorden van Gamma zelf:

FinSpy is a field-proven Remote Monitoring Solution that enables Governments to face the current challenges of monitoring Mobile and Security-Aware Targets that regularly change location, use encrypted and anonymous communication channels and reside in foreign countries. […] When FinSpy is installed on a computer system it can be remotely controlled and accessed as soon as it is connected to the internet/network, no matter where in the world the Target System is based.

Download

Uit protest tegen het ongebreidelde gebruik van Finfisher door overheden, heeft Wikileaks nu ook verschillende kopieën gepost van de malware die ontwikkeld werd door Finfisher. Wikileaks wil met de actie aanzetten tot het schrijven van betere software om mensen te beschermen tegen Finfisher.