FinFisher spyware in België

finfisher

Uit verschillende bronnen weten we ondertussen dat de FinFisher spyware ook in België actief gebruikt werd of wordt.

Op een lijst van landen die door Wikileaks gepubliceerd wordt, wordt ook België genoemd als klant van FinFisher. Volgens WikiLeaks kocht België 13 licenties aan. Dat was zeker het geval in 2012. Of de licenties daarna verlengd werden, is niet duidelijk. België zou voor dit alles 1.104.360 euro betaald hebben. Welke overheidsdienst de software kocht en voor welke doeleinden is evenmin geweten. De FOD Justitie, bevoegd voor de politiediensten, ontkent in De Morgen dat het aankopen gedaan heeft bij FinFisher. Maar uit de gegevens van WikiLeaks blijkt wel dat er voor twintig mobiele toestellen een licensie werd ingediend. Een opmerkelijke aankoop is FinFly Web. Met dat programma kunnen de veiligheidsdiensten wifi-netwerken infecteren met spyware. Waarschijnlijk worden de tools van FinFisher ingezet in het kader van de BOM-wet (Bijzonder Opsporings Methoden).

08/08/2014 – Uit logfiles uit 2012 blijkt dat FinFisher ook aan België verkocht werd en gebruikt werd tegen computergebruikers met een Belgisch IP-adres. De spyware werd ook ingezet om mobiele telefoons te infecteren. De servers die hiervoor werden ingezet, bevonden zich in Nederland en Duitsland.

menso-tweet-finfisher

Van de FinFisher Helpdesk (klik hieronder voor een groter beeld):

finfisher-belg-pastebin

07/08/2014 – IP adressen waarvan vermoed wordt dat het Belgische doelwitten van FinFisher waren. Via Belsec blog

Een overzicht van de servers in de buurt van België (Nederland en Duitsland) die hoogstwaarschijnlijk gebruikt worden om Belgische doelwitten te bespioneren. Via Belsec blog.

van-zwart-naar-grijs

Mediabestanden

spyfiles-finfisher-belgium-licenses
Licenses
spyfiles-finfisher-belgium-support-requests
Support requests