Lezen op zaterdag (12)

weekendbijlage3
De weekendbijlage van onze website. Met deze keer een boeiende reeks artikels over succesverhalen in het verzet tegen surveillance, de Belgacom hack, grensmuren, biometrie, (niet zo) anonieme data en meer. Enjoy!

Belgacom hack

  • Kristof Clerix: Belgacom blikt terug op spionage-affaire (via MO*). Ruim een jaar na de gerichte cyberaanval sprak Clerix met Fabrice Clément, hoofd beveiliging en informatiebeheer. Blijkbaar heeft Belgacom heel wat bijgeleerd, maar het precieze doel van de hackers blijft voorlopig onbekend.

Grensmuren

  • Lothar Boeykens: Muren die de wereld verdelen (via MO*). Op de grens tussen India en Bangladesh staat een muur van 3200 kilometer die jaarlijks tientallen mensen het leven kost. Hiermee is het de langste grensmuur ter wereld, in het dichtstbevolkte gebied ter wereld. Waarom bouwen overheden muren? Welke rol spelen grensmuren in onze globaliserende wereld? En wat zijn de gevolgen voor mensen die in een grensgebied wonen?

Biometrie

Anonimiteit

  • Jaap-Henk Hoepman: Why you need anonymity to have privacy on the Internet (via Hoepman’s blog). “Explicitly hiding your identity (i.e. anonymity) is not something we need to do in the real world to have some privacy. On the Internet this doesn’t make sense however. You cannot have privacy there without anonymity.”

Klokkenluiders