Beveiligingsexpert waarschuwt voor cashloze samenleving

link-iconHet voormalige hoofd van de Zweedse politie heeft gewaarschuwd voor het verdwijnen van contant geld uit de samenleving. “Banken lobbyen al lang om contant geld uit onze samenleving te verwijderen en ze zijn ver gekomen”, aldus Bjorn Eriksson. “Het onderwerp is veel te belangrijk om aan de private sector over te laten.” Volgens Eriksson moet de Zweedse overheid ervoor zorgen dat burgers straks nog steeds contant geld kunnen gebruiken.

De bezorgde beveiligingsexpert wijst naar de grote winsten die banken boeken. Een manier om de kosten verder te drukken is het uitfaseren van contant geld, gaat Eriksson verder. “Wat klanten hiervan vinden is uiteraard niet belangrijk voor de banken, zolang zij maar winst maken.”

Hoewel de banken als voordeel geven dat mensen niet beroofd kunnen worden en het beter voor het milieu is, kan het verdwijnen van contant geld grote gevolgen voor de samenleving hebben. Het tast de privacy van mensen aan, kan het leven in dun bevolkte gebieden lastig maken en zorgt ervoor dat de samenleving kwetsbaar voor digitale aanvallen wordt waarschuwt Eriksson. Individuen, stichtingen, bedrijven en uiteindelijk ook de samenleving zouden juist contant geld nodig hebben om te kunnen functioneren, concludeert de beveiligingsexpert. — bron: security.nl,  4/11/2014 of meer lezen bij The Local